Aanbieden mogelijkheid contactloos betalen steedspopulairder

Aanbieden mogelijkheid contactloos betalen steeds populairder

De coronacrisis leidt tot een grote toename in het aantal contactloze betalingen. Aanvankelijk was er tijdens de eerste periode van de lockdown juist een sterke daling van het aantal, maar ook de waarde van de betalingen aan de kassa. Al vanaf de maand april werd het herstel zichtbaar. Het herstel was zelfs zo sterk dat de totale waarde van alle betalingen weer gelijk was aan de waarde in dezelfde periode in 2019. Vergeleken met juni 2019 lag de waarde van betalingen aan de kassa maar liefst 15 procent hoger.

Contactloos betalen wint terrein

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland,blijkt dat vooral contactloos betalen veel terrein wint. Betaalvormen zoals pinnen en contante betalingen vereisen meer contact en zijn sinds de uitbraak van het coronavirus aanzienlijk minder populair geworden. Sinds de lockdown is vooral het gebruik van contante betaling sterk afgenomen. Contactloos betalen gebeurt vooral via de pinpas, maar ook betalen met behulp van de mobiele telefoon neemt toe.

Banken stimuleren contactloos betalen

Banken stimuleren en vereenvoudigen contactloos betalen. Op die manier dragen zij bij aan het beperken van verdere verspreiding van het coronavirus. Contactloos betalen beperkt namelijk het handcontact tussen koper en verkoper. Een van de maatregelen die banken hiervoor hebben genomen, is het verhogen van de limieten
voor contactloos betalen. Voor de lockdown moest een consument vanaf 25 euro zijn of haar pincode intoetsen. Deze limiet is verhoogd naar 50 euro.

Aandeel contante betalingen sterk gedaald

Uit het onderzoek van DNB en Betaalvereniging Nederland blijkt dat voor de pandemie gemiddeld 30 procent van alle betalingen aan de kassa contant plaatsvond. In maart 2020 daalde dit aantal tot slechts 13 procent. Eind juni 2020liep het aandeel contante betalingen terug tot 23 procent. Opvallend daarbij is dat de afname van contante betalingen vooral zichtbaar is bij jongeren (12 tot 34 jaar) en ouderen (65-plus)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *